Co je to TWITCH?

Lidé mají rádi videa. A o to víc je baví sledování a tvorba live videí, protože právě tam je prvek spontánnosti. To je pravděpodobně důvod, proč je Twitch tak populární.

Twitch je přední platforma pro živé vysílání (streaming) a jestli jste o něm ještě neslyšeli, nic se nebojte, všechno vysvětlíme. 

Platforma má poměrně úzkou a specifickou základnu uživatelů. Tvoří ji převážně hráči počítačových her a jejich fanoušci. Samotní hráči mohou pořádat online eventy, sdílet obsah a podílet se na plnění výzev v rámci gamingu nebo esportu. 

Esport je rychle se rozvíjející odvětví organizovaných soutěží v rámci hraní her na platformách, jako jsou třeba PC, herní konzole a mobil. Má amatérskou a profesionální úroveň.
Gaming je všeobecný výraz pro hraní her. Nejedná se o organizovanou činnost, spíše zájmové single mód hraní.

Hráči však nejsou jediní. Na Twitchi najdete všechny druhy kutilských DIY návodů, vaření, konzumace všemožných jídel na kameru (zdravíme Japonsko), tvorbu různého umění, až po líčení. Denně Twitch využívá až 15 milionů uživatelů. To z něj postupně udělalo silnou platformu, která se dostala rychle do popředí zájmu. 

Stručné historické okénko

Twitch začal jako nevinná TV platforma. Připojil se k internetovému světu
v roce 2011 a stačily pouhé tři roky, aby se o něj začal zajímat i Amazon. Ten jej ještě roku 2014 od zakladatelů odkoupil za krásných 970 milionů dolarů, samozřejmě v hotovosti (jak jinak, že?) a pod ochranným křídlem obchodního giganta začal Twitch raketově růst. 

Tvůrci obsahu mohou v současnosti interagovat se svým publikem, budovat si úzkou komunitu, nebo si třeba i vydělávat peníze. Někdo na jídlo, ten zase na nájem a někoho začne platforma i komplet živit.

Koho na platformě potkáte?

Tvůrce obsahu na Twitchi se nazývá streamer. Může vytvářet tzv. kanály, kde jsou posléze uložené jeho streamy. Jak streamer roste a expí (sbírá zkušenosti a slávu), platforma streamerům nabízí k “odemčení” mnoho odměn a různých možností zpeněžení.
Ze streamera můžete postoupit do partnerského programu a když se daří, můžete se stát partnerem.

Ještě si trochu rozvedeme, kdo je ten streamer. Může se jím stát kdokoliv, nezletilí uživatelé potřebují souhlas rodiče. Když projdete registrací, můžete vysílat, chatovat s publikem, budovat si svou fan base (věrné uživatele) a začít cestu k dosažení mety affiliate programu. Tam začíná ono kýžené generování příjmů a vy si můžete občas dopřát třeba i celozrnný rohlík. Než však opustíte svět bílé mouky, musíte splnit kvalifikační kritéria společnosti Twitch, která vás pak pozve do programu po jejich splnění sama. 

Další úrovní je spolupracovník a s ní přichází další rozšíření. Vaši věrní vás mohou nyní začít sledovat (subscribe) a můžete mít i vlastní emotikony. V této úrovni zůstane hodně tvůrců, protože tady je ona kýžená možnost výdělku. Ale jak na to? 

  • Předplatitelé vás obdarují tzv. Bity, které můžete pak vyměnit
    za reálné peníze.
  • Můžete propagovat ve streamu hry a prodávat předměty.
  • Vaši fanoušci si platí předplatné.
  • Profitujete z online reklamy.

Pokud chcete postoupit výš jen výš, až ke hvězdám, musíte splnit minimální požadavky platformy a pak požádat o “povýšení” na partnera…  ale ne vždy to stačí. 

Jako partner budete mít k dispozici více možností výdělku a prioritizaci. Namátkou třeba znak ověření pro váš kanál, vlastní emojis, odznaky pro své předplatitele a nezapomínejme na příjem z reklam. A dosáhli jste mety, o které vám rodiče říkali, že neexistuje. Jen si vzpomeňte, komu rodiče spílali za hodiny před obrazovkou, že se hraním her nikdy živit nebude?

Tak už vím kdo, ale pořád netuším jak?

Pro nezávazné (a nenápadné) pozorování obsahu není registrace potřeba. Pokud však budete chtít komentovat výkon streamera, musíte si vytvořit účet. Můžete si vybrat registraci skrze desktop, appku v mobilu nebo v některé z konzolí. 

Jestli se vydáváte na dráhu streamera, Twitch je ovládáním jednodušší než YouTube a na vás je volba programu pro streamování. Trhu v tuto chvíli vévodí OBS a Streamlabs. Důležité je též kvalitní technické zázemí, což v základu tvoří kamera, mikrofon a sluchátka (jo a počítač). 

Sledováním obsahu naučíte algoritmy něco o sobě, takže se vám začne časem ukazovat obsah zajímavý i pro vás, nicméně jako na každé platformě, i tady přibývají denně kvanta videí a podnětů, kde sbírat inspiraci a koho podpořit (vzpomeňme třeba charitativní streamy).

Ať už chcete proniknout mezi esport smetánku, přijmout výzvy, předvést svůj libovolný talent (myslete na cenzuru), nebo si jen vychutnávat živý obsah, Twitch je rozhodně tou správnou platformou pro vás. A pokud náš článek bude u zrodu zrovna vaší mega kariéry úspěšného streamera, vzpomeňte nás v děkovné řeči. Tak na viděnou!